Categories USA

FBI: Pokušaj atentata na Trampa na mitingu; Pogođen je u uho, ubijene dvije osobe, među njima i napadač

Tramp je rekao da je “pogođen metkom koji mi je probio gornji dio desnog uha”. “U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja. To je bolesno”, rekao je predsjednik SAD Džo Bajden

Holandski desničarski populista Gert Vilders kazao je da je napad na Trampa rezultat ljevičarske retorike.

“Retorika mržnje mnogih ljevičarskih političara i medija, koji desničarske političare etiketiraju kao rasiste i naciste, nije bez posljedica. Igraju se s vatrom”, napisao je Vilders na društvenoj mreži X.

Njemački kancelar Olaf Šolc opisao je napad na Trampa kao “dostojan prezira”, dok je kineski predsjednik Si Đinping izrazio saučešće bivšem američkom predsjedniku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je šokiran pokušajem ubistva Trampa.

On mu je poželio brz oporavak i rekao da je u mislima sa onima koji su pogođeni napadom, koji je osudio.

“Nema mjesta za političko nasilje u našim demokratijama. NATO saveznice stoje zajedno u odbrani naše slobode i vrijednosti”, napisao je Stoltenberg na Iksu.

Tokom američke istorije, bilo je više primjera napada na američke predsjednike ili predsjedničke kandidate.

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je napad na Trampa i poželio mu brz oporavak.

“Političko nasilje je neprihvatljivo i najveća je opasnost za demokratiju”, napisao je on na Iksu.

Ulice u Betel Parku, u gradu Pitsburg, koje vode ka domu Tomasa Metjua Kruksa, 20-ogodišnjeg mladića koji je osumnjičen za pokušaj ubistva Donalda Trampa, zatvorene su dok policija, FBI i Tajna služba pretražuju njegovu porodičnu kuću, prenosi Gardijan.

Još nije jasno koji je bio motiv napada. Kruks je bio registrovan kao republikanac, ali nema krivični dosije. Betel Park, gdje je živio, je elitno prigradsko naselje sa tržnim centrima, hemijskim čistionama i prodavnicama organske hrane.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučič i potpresjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ivica Dačić osudili su pokušaj atentata na Trampa.

“Izražavam duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsjednika SAD i prijatelja Srbije Donalda Trampa uz snažnu osudu nasilja kao načina političke borbe”, napisao je Vučić na mreži Iks.

On je uputio Trampu želje za “brz i uspješan oporavak” i izrazio uvjerenje da će Tramp iz “ove borbe izaći još jači”.

Dačić je osudio pokušaj ubistva Trampa i poželio mu brz oporavak.

“Atentat na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa najveći je, žalostan i tragičan dokaz kakve su posljedice kampanje mržnje, prijetnji i dehumanizacije jednog čovjeka. Sve je to, u stvari, bila moralna, medijska i politička priprema za ubistvo i njegovo opravdanje, piše u saopštenju.

Dačić je još rekao da se vidjelo da takve stvari postaju “veoma ozbiljan bezbjednosni rizik” i dodao da se nešto slično sprovodi u Srbiji kroz napade na Vučića i njegovu porodicu.

“Zato je obaveza cijelog društva da se tome suprotstavimo. Najoštrije osuđujem pokušaj ubistva Donalda Trampa i želim mu brz i uspješan oporavak”, izjavio je Dačić.

Federalna uprava za avijaciju saopštila je da je vazdušni prostor iznad Betel Parka u Pensilvaniji zatvoren iz posebnih bezbjednosnih razloga, prenosi Rojters. Osumnjičeni napadač je bio iz Betel Parka.

“Pucnjava na Trampovom mitingu predstavlja tragediju za naše demokratije. Francuska dijeli šok i ogorčenje američkog naroda”, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

On je kazao da su njegove misli uz bivšeg američkog predsjednika i poželio mu brz oporavak.

Nije bilo dodatnog zahtjeva za osiguranjem koji je odbijen timu bivšeg predsjednika Donalda Trampa za njegov skup u Batleru u Pensilvaniji, rekao je Kevin Rojek, specijalni agent FBI-a zadužen za kancelariju u Pitsburgu.

“Nije bilo dodatnog zahtjeva za osiguranjem koji je FBI ikada odbio”, rekao je na konferenciji za novinare u Batleru.

d
foto: Reuters

Rojek je rekao da je FBI pratio događaj i preuzeo primarnu nadležnost nad istragom kada se pucnjava dogodila.

Američka Tajna služba istražuje kako je napadač naoružan automatskom puškom mogao da se toliko približi da bude u mogućnosti da puca i rani bivšeg predsjednika Donalda Trampa na njegovom mitingu, prenosi Asošiejted pres. Iz Tajne službe su AP-u saopštili da je napadač ispalio više hitaca sa visoke pozicije van mjesta gdje se održao miting.

AP je analizirao više od desetak video snimaka i fotografija sa mitinga, kao i satelitske snimke, a analiza je pokazala da je napadač bio u mogućnosti da dođe nevjerovatno blizu bine. Krov na kojem njegovo tijelo leži nalazi se svega 150 metara od mjesta gdje je Tramp govorio.

Kako prenosi Rojters, republikanski poslanici kazali su da će pokrenuti brzu istragu o tome kako je snajperista uspio da izbjegne agente Tajne službe i popne se na krov zgrade u blizini Trampovog mitinga i ispalio više hitaca prije nego što je ubijen.

Predstavnik Republikanaca Majka Džonson je na društvenim mrežama napisao da će Predstavnički dom tražiti da se direktorka Tajne službe Kimberli Čitl i drugi odgovarajući zvaničnici što prije pojave na saslušanju pred odborima.

Atentat na Trampa opomena je da ekstremističke metode iz prošlosti ponovo postaju naša realnost, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.Rojters prenosi da je osumnjičeni napadač Metju Kruks iz Betel Parka u Pensilvaniji i da podaci iz spiska birača pokazuju da je bio registrovani Republikanac.

Vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like