Categories Region

Ponovo odgođeno suđenje Čađenoviću, Šoškić traži izuzeće sudije Rabrenović

NI DANAS NIJE ODRŽANO ROČIŠTE U POSTUPKU PROTIV SUSPENDOVANOG SPECIJALNOG TUŽIOCA

Suđenje suspendovanom specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću danas je, drugi put zaredom, odgođeno u Višem sudu u Podgorici, nakon što je jedan od zastupnika optužnice protiv njega, specijalni tužilac Miloš Šoškić, tražio izuzeće predsjednice Vijeća suda, sudije Nade Rabrenović.

Tužilac Šoškić se na taj zahtjev odlučio, obrazložio je danas, jer sumnja u nepristrasnost Rabrenović, koja je i prošlo ročište, 3. jula, odgodila nakon što joj je Šoškić ukazao da Čađenoviću ne može da sudi samo ona, već da mora da obezbijedi tročlano vijeće, koje je neophodno kad je riječ o postupcima za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, a koja se okrivljenom stavljaju na teret.

Čađenović Foto: Libertas Press/Savo Prelević

“Umjesto da odmah prekine pretres nakon što sam joj ukazao da u ovom predmetu ne može da sudi sudija pojedinac, Rabrenović je dozvolila odbrani da saopšti prijedlog za ukidanje pritvora Čađenoviću. Nakon toga, umjesto da formira vijeće koje će odlučivati o tom prijedlogu, kako je to već uradila u jednom drugom predmetu, Rabrenović je taj prijedlog proslijedila Krivičnom vijeću na odlučivanje”, kazao je Šoškić.

Kao jedan od razloga za sumnju u nepristrasnost sudije Rabrenović, Šoškić je naveo i “činjenicu da ona prije početka glavnog pretresa prikuplja dokaze za koje unaprijed ocjenjuje da će biti od koristi za Sašu Čađenovića”.

“Sudija pojedinac, sada predsjednik vijeća, Nada Rabrenović, otvorila je prethodno zasjedanje i u zapisniku konstatovala da je strankama dostavila po primjerak rješenja Višeg i Apelacionog suda kojima je izdvojen zapisnik o saslušanju svjedoka Milana Kankaraša pred SDT-om od 24. septembra 2020. Iako to nije ušlo u zapisnik, sudija je danas navela da se ta rješenja odnose na tačku optužnice podignute protiv Saše Čađenovića, a koja se odnosi na taj zapisnik o saslušanju svjedoka. Dakle, kada uzmemo u obzir sve te i činjenicu da sudija pojedinac prije početka glavnog pretresa prikuplja dokaze za koje unaprijed ocjenjuje da će biti od koristi za Sašu Čađenovića, imamo razlog da sumnjamo u nepristrasnost suda”, rekao je Šoškić.

Nakon toga, Rabrenović je suđenje odgodila na neodređeno vrijeme.

Čađenović Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Čađenoviću, koji je u spuškom pritvoru bio od decembra 2022. godine do prošlog četvrtka, na teret se stavlja da je, od sredine 2020, postao pripadnik kriminalnog kavačkog klana.

“Sa ulogom i zadacima da, kao specijalni tužilac, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije i da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela”, saopšteno je ranije iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Zadatak tužioca Čađenovića bio je da, naveli su, “u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se uhapšenim pripadnicima kriminalne organizacije odredi pritvor”.

“Uloga i zadatak osumnjičenog je bio i da iz spisa uklanja izvještaje koje je Europol dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka”, saopštili su iz SDT-a.

Čađenoviću se optužnicom, koju potpisuje tužilac Šoškić, stavlja na teret i da je “u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da prevede pojedine dokaze, za šta nije postojala potreba u postupku, i tako mu pribavio imovinsku korist u visini nagrade za izvršeno prevođenje”.

Čađenović je, na kontroli optužnice 12. septembra 2023, negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret. “Ne da nema osnovane sumnje, no nema ni osnova sumnje da sam počinio bilo koje krivično djelo”, rekao je tada on.

Optužnicu protiv Čađenovića možete pročitati OVDJE.

LibertasPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like