Categories Region

Knežević predložio da sud zaposli i režisere (VIDEO)

Suđenje vlasniku Atlas grupe Dušku Kneževiću i ostalim okrivljenima za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, među kojima je i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub-Migo Stijepović, danas je odgođeno za 18. septembar.

Stijepović uoči današnjeg ročišta Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Odgađanje suđenja u tom predmetu, poznatom kao Koverta, uslijedilo je nakon skoro jednosatne rasprave o odluci vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesne Vučković, kojom je uvažila zahtjev Kneževićeve odbrane i dozvolila da se suđenje javno prenosi.

Međutim, sudiji Nenadu Vujanoviću, koji predsjedava Vijećem suda, nije bio jasan način na koji će ta odluka da se sprovede.

“Ovaj sud mora znati kome je dozvoljeno snimanje, kojem mediju, kojim uređajem, na koji način…”, započeo je sudija Vujanović, obraćajući se Kneževićevim braniocima, advokatima Zdravku Đukanoviću, Draženu MedojevićuAndrijani Razić.

“Tražili smo prenos na Jutjubu”, rekao je okrivljeni Knežević.

Na to se nadovezao njegov branilac, advokat Medojević, ukazavši da se i suđenje u slučaju poznatom kao “državni udar” javno emitovao.

“Ono kako je rađeno, nije bilo po sudskom poslovniku. Ne mogu da se snimaju sudije i članovi vijeća. Naša služba ne može da snima za potrebe javnog prenosa. Ovu odluku Vrhovnog suda ne možemo izvršiti jer ne znamo ko će da je izvrši”, rekao je sudija Vujanović.

Potom je ukazao da današnje ročište mora biti odgođeno, ukoliko Knežević i njegova odbrana ostaju pri zahtjevu da se suđenje javno prenosi.

“Ostajem pri zahtjevu”, odgovorio mu je Knežević i ponudio sudu da “navede neka iskustva iz Engleske”, koja se, kaže, mogu primijeniti i na suđenju njemu.

“Na osnovu ove fabrikovane i lažne optužnice”, kazao je Knežević, nakon čega ga je sudija opomenuo da nema pravo da iznosi odbranu.

Knežević Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Knežević, međutim, nije stao, već je sud pozvao na oprez.

“Budite oprezni jer će ovo biti jedan ozbiljan i opasan proces. Ovdje će biti iznošenja državnih tajni”, rekao je Knežević, nakon čega ga je sudija Vujanović ponovo opomenuo.

“Ja ne iznosim odbranu. Ako nećete da me čujete, vratite me u Spuž”, nadovezao se Knežević.

Potom je predložio sudu da snima suđenje i da omogući medijima preuzimanje signala.

“Ali, mi ne znamo ko je akreditovan za to”, odgovorio mu je Vujanović.

“Vi morate da imate svoju režiju, koja će odlučiti ko ide u kadar”, rekao mu je Knežević.

On je, nedugo potom, dobio još jednu opomenu zbog komentarisanja izjašnjavanja tužiteljke Tanje Čolan-Deretić, koja je rekla da ona zastupa optužnice SDT-a, a ne pojedinačnih kolega.

“Dva žuta, pa jedan crveni”, rekao je Knežević.

Nakon toga, policijsko obezbjeđenje je, po naredbi sudije Vujanovića, Kneževića izvelo iz sudnice.

“Knežević se udaljava iz sudnice zbog remećenja rada suda”, kazao je Vujanović, a onda odgodio ročište za septembar. U međuvremenu će, kako je naveo, tražiti tumačenje odluke o javnom prenosu suđenja od Vrhovnog suda.

Cijelu optužnicu u slučaju Koverta možete pročitati OVDJE.

LibertasPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like