Categories Rusija

Rusija uvodi zabranu korištenja mobilnih telefona na ukrajinskom frontu

Ruski parlament je u srijedu usvojio zakon koji povećava kaznu za ličnu upotrebu internet uređaja kod vojnika na prvoj liniji fronta u Ukrajini.

Zakon klasifikuje posjedovanje uređaja koji omogućavaju vojnicima da pohranjuju ili šalju videozapise, fotografije ili podatke o geolokaciji putem interneta kao teški prekršaj, kažnjiv sa do 15 dana pritvora. Također zabranjuje prenos bilo kakvih informacija koje bi mogle identifikovati ruske trupe i njihove lokacije.

“Zakon je usmjeren na osiguranje sigurnosti vojnog osoblja i jedinica,” rekao je predsjednik Odbora Državne Dume za odbranu Andrej Kartapolov za rusku novinsku agenciju Interfax.

Novi zakon slijedi izvještaje da ruska vojska doživljava rekordne gubitke na prvoj liniji, pri čemu britansko ministarstvo obrane procjenjuje da će broj žrtava premašiti 1.000 vojnika dnevno tokom jula i augusta.

Kako su se gubici povećavali, tako je rastao i domaći pritisak supruga i majki vojnog osoblja za povratak trupa kući. U maju je Kremlj proglasio vođu tog pokreta “stranim agentom” nakon rijetkih protesta u centru Moskve.

Open source istraživači zabrinuti su da bi nova pravila mogla otežati identifikaciju i dokumentovanje ruskih aktivnosti na prvoj liniji.

Ukrajinska OSINT agencija Molfar, koja svakodnevno analizira ruske aktivnosti na bojnom polju, rekla je za Politico da već neko vrijeme primjećuju smanjenje podataka koje objavljuje ruska vojska na društvenim mrežama.

“Na početku potpune ruske invazije na Ukrajinu, situacija je bila radikalno drugačija, s mnogo objava na društvenim mrežama u kojim su ruski vojnici objavljivali svoje lokacije i druge osjetljive informacije,” rekao je Maksym Zrazhevskyi, šef istraživanja u Molfaru.

“Zakon će vjerovatno dodatno smanjiti količinu ovakvih podataka, ali vojska nije jedini izvor informacija s ratišta. Vrijedni podaci se često mogu naći na profilima civilnih društvenih mreža ili čak službenim izvorima kao što je rusko Ministarstvo obrane,” dodao je.

Pro-ratni blogeri, poznati kao Z-blogeri, također su kritikovali ovaj potez. Ruski bloger Jegor Guzenko, poznat kao Trinaesti, rekao je u objavi na Telegramu da cijela vojska zavisi od internet uređaja. “Ali kako kancelarijski pacovi mogu ovo razumjeti i znati? Neka ti ološi iz Dume sami idu u rat,” napisao je.

Dva Majora, još jedan pro-ratni bloger, osudio je ovaj potez kao pokazatelj zastarjelog razumijevanja moderne mobilizacije.

“Oni su odlučili da vojnik treba da se bori bez razmišljanja o svojoj porodici, a porodica mobilisanog treba, kao porodica vojnika u Drugom svjetskom ratu ili porodica kozaka, biti ponosna što je čovjek mobilisan,” napisao je bloger, koji ima preko 700.000 pratilaca na Telegramu.

Novi zakon također zabranjuje prijenos informacija o građanima pozvanim na vojnu obuku, kao i o onima koji su otpušteni iz vojske, te članovima njihovih porodica.

N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like