Categories Intelligence

Tužilačka misterija Dake Genija

TUŽILAČKE ISTRAGE DO SADA ZAOBILAZE KONTROVERZNOG BIZNISMENA MIODRAGA DAVIDOVIĆA

Kontroverzni biznismen Miodrag Davidović (67), zvani Daka, do danas nije uhapšen iako se, samo prema transkriptima razgovora sa Skaj aplikacije do sada osumnjičenih švercera cigareta i droge, pominje kao ključni čovjek za te kriminalne aktivnosti nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u avgustu 2020. godine.

Prema saznanjima Libertasa, on do danas nije ni u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), niti u Specijalnom policijskom odjeljenu (SPO), saslušavan ni kao građanin, ni kao svjedok, ni kao osumnjičeni.

 

Davidović je danas, odbivši da odgovora na pitanja Libertasa, kazao da je u Beču.

“Nijesam ni u kakvoj mogućnosti da odgovorim. U Beču sam“, odgovorio je on i bez pozdrava prekinuo telefonsku vezu.

Libertas ga je ponovo pozvao, ali se on nije javio, niti je odgovorio na sms poruku u kojoj je pitan da li je do danas saslušavan u bilo kom svojstvu u tužilaštvu ili policiji.

Tužilac Radonjić Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Ni portparol SDT, specijalni tužilac Vukas Radonjić, nije odgovorio na to pitanje. Libertas je tražio od portparola SDT, tužioca Radonjića, da odgovori i na pitanje ukoliko Davidović nije salušavan, zašto je to tako.

“U okviru krivičnog predmeta istrage protiv okrivljenog I.V. (Ilija Vasović, op.a) za stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kroz preduzimanja dokaznih radnji, prikupljaju se dokazi, podaci i obavještenja potrebna i da bi se identifikovai drugi korisnici sada dekriptovane Sky ECC aplikacije i eventualno treća lica sa kojima su se sastajali ili bili u komunikaciji, kao i da bi se utvrdilo da li su svi oni preduzimali radnje koje predstavljaju radnje izvršenja krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti“, odgovorio je juče Radonjić Libertasu, izostavivši konkretan odgovor na pitanje da li je Davidović saslušavan u SDT ili u SPO i, ukoliko jeste, u kom svojstvu, kada, koliko puta i u okviru kojih istraga.

Libertas je juče ponovo tražio odgovore od SDT sa zahtjevom da se da konkretan odgovor je li ili nije saslušavan, kada, koliko puta i okviru kojih istraga i, ako nije, zašto nije.

Do objavljivanja ovog teksta odgovor iz SDT nije stigao.

Aleksandar Mrkić Foto: Libertas Press

Transkripti razgovora dostavljeni su crnogorskoj policiji i tužilaštvu u junu prošle godine. Već u julu, mjesec kasnije, uhapšeni su i u januaru ove godine optuženi bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović, Aleksandar Mrkić, koji je u bjekstvu, njegov brat NikolaMujo Nikočević. U toj optužnici je još 11 optuženih.

Veljović Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Godinu kasnije, SDT je uhapsio bivšeg šefa kriminalističke policije u Centru bezbjednosti Bar, Iliju Vasovića. To su učinili samo dva dana nakon što je Libertas objavio prvi tekst u kome se govori da je Europol dostavio tužilaštvu informacije da je taj policajac kriminalac.

Vasović je, iako su tužilaštvo i policija to znali od juna prošle godine, uredno primao platu iz budžeta, nosio službenu legitimaciju i službeno oružje.

I tada je Miodrag Davidović, zvani Daka, izostavljen iz istrage.

Viktor Drešaj Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Osim u transkriptima razgovora između odbjeglog, sada optuženog Mrkića, pritvorenog policajca Vasovića, lažnog diplomate Stevana Simijanovića, Davidović je kao “važan faktor“ bio stalna tema razgovora i među drugim osumnjičenima ili sada optuženima za organizovani kriminal – Viktora Drešaja, Sandra Stanaja, Veselina Veljovića…

Nedavno uhapšeni Viktor Drešaj, koji se sa svojim bratom Leonom (pobjegao je pred hapšenje), više od trideset godina bavi kriminalom, sudeći prema zvaničnim podacima crnogorskih službi bezbjednosti i tužilaštva, blizak je “poslovni“ partner Miodraga Davidovića.

Libertas je u avgustu 2022. godine pisao o sumnjivim poslovima Davidovića.

Tadašnje istraživanje Libertasa sada se kao na dlanu vidi u transkriptima Europola koji su stigli godinu kasnije jer je, više nego očigledno, da Davidović pripada kriminalnoj organizaciji koja se bavi krijumčarenjem cigareta za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i zemlje Evropske Unije.

Libertas je tada objavio da kriminalna organizacija Viktora i Leona Drešaja, u kojoj je Davidović važna i moćna karika,  vrlo vjerovatno ima fabrike za ilegalnu proizvodnju cigareta u Bosni i Hercegovini i Albaniji.

U međuvremenu, a na osnovu uvida u veliki broj razgovora kriminalaca, Libertas je saznao i za ilegalne pogone za proizvodnju cigareta i u drugim državama bivše Jugoslavije ali, između ostalog, i u Bugarskoj.

 

Davidović blisko sarađuje u kriminalnim poslovima i sa pravosnažno osuđivanim švercerom cigareta Isatom Boljevićem (57) i Đokom Camajem (64).

U tom kriminalnom poslu Davidoviću je saradnik i Zdravko Kosanović (46).

I Davidović je 1997. godine bio uhapšen zbog navodnih malverzacija sa Duvanskim kombinatom, ali nikad nije došlo do suđenja jer ga je tadašnji predsjednik Crne Gore, Momir Bulatović, abolirao.

Davidović je, od novembra prošle godine, na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti.

“Miodrag-Daka Davidović decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori. Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući napore da utiču na rezultate izbora. Umiješan je u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara Vlade Sjeverne Makedonije, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva“, saopšteno je tada iz Stejt Dipartmenta.

Vasović u pritvoru još dva mjeseca

Viši sud u Podgorici produžio je pritvor Iliji Vasoviću za još dva mjeseca, kazala je danas Libertasu portparolka te sudske institucije, Marija Raković.
Shodno toj odluci, Vasović u pritvoru može biti do 7. septembra.

Vasović je uhapšen 6. juna po nalogu SDT-a zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

On se, sudeći prema izvještaju Europola, godinama, navodno, bavio švercom cigareta, pranjem novca i drugim krivičnim djelima. Taj policajac je, prema tim podacima, bio desna ruka optuženog Aleksandra-Aca Mrkića.

Vasović Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Iliju Vasovića je u januaru 2017. godine za prvog saradnika, šefa kriminalistike, izabrao tadašnji načelnik Centra bezbjednosti (CB) Bar, Drago Spičanović. Kasnije je, od juna 2019. godine, bio i prvi saradnik tada novoizabranog šefa CB Bar Veselina Magovčevića. Razriješen je sa te funkcije u aprilu 2021. godine, po odluci tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Od tada je, rečeno je Libertasu u Upravi policije, neraspoređen i uredno prima platu od preko hiljadu eura.

Vasović je, prije imenovanja na mjesto šefa kriminalistike u Baru, bio inspektor za krvne delikte u Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj.

 

LibertasPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like