Categories Bosna i Hercegovina

Detalji akcije u kojoj je uhapšen načelnik Trnova: Pranje novca i sistemska korupcija

Tužilaštvo KS tražit će, kako saznaje portal “Avaza”, pritvor za četvero uhapšenih u akciji SIPA-e “Incitat” – Ibru Berila, Adisa Mulaosmanovića, njegovu sestru Edinu Džigal te pomoćnicu Berila Nađu Milišić.

Sistemska korupcija

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ih sumnjiči za sistemsku korupciju i pranje novca. Berilo je osumnjičen i za zloupotrebu položaja.

Ekipa oko Berila, kako saznajemo, dva mjeseca je bila pod posebnim istražnim radnjama, prisluškivani su im mobiteli, a kako bi se dobila kompletna slika šta su i kako radili s državnim zemljištem na Bjelašnici i kako su i kome izdavali dozvolu za gradnju i krčili državnu imovinu.

Tužilaštvo, a što smo već objavili, Berila tereti da je Mulaosmanoviću dao dozvolu za gradnju hotela na Bjelašnici “Aroma” a da je zauzvrat dobio apartman 25 na poklon. No, Berilo je sve pokušao prikriti.

Zvanično, apartman se vodi na firmu “Aroma”, u vlasništvu Mulaosmanovića, a Berilo je u međuvremenu dogovorio preko jedne firme da fiktivno otkupi apartman i uplati novac – što je i učinjeno. Sve je rađeno da se sakrije trag o apartmanu.

Međutim, SIPA i tužioci imaju jasne dokaze. Berilo je koristio ovaj apartman, a snahu angažirao da ga izdaje na Bookingu.

No, to je samo mali dio onoga što je, prema navodima Tužilaštva KS radio Berilo.

Saznajemo da je finansijska šteta za koju su sumnjiči Berilo, krčenjem šume i eksproprijacijom zemljišta, 3.255.000 KM.

Tužilaštvo Berila tereti da je sa saradnicima na taj način oštetio “Sarajevošume”, a cijeli postupak eksproprijacije prebacio na Općinu Trnovo.

Sve znao Nermin

U prevodu Berilo je državno šumsko zemljište pretvorio u privatne posjede, Zakon o eksproprijaciji koristio kako je želio, a cijeli postupak proglasio javnim interesom za Općinu.

Za sve ove radnje je, prema navodima Tužilaštva, znao i bivši direktor “Sarajevošuma” Nermin Demirović, koji je među osumnjičenima. On se javio putem advokata SIPA-i i predat će se u ovu policijsku agenciju.

Avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like