Categories Bosna i Hercegovina

VSTS: Tužba protiv Olge Pantić, glavne tužiteljke u Bijelјini

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH okončao je istragu i podnio disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini Olge Pantić, potvrđeno je za ATV.

Tužba je podnesena nakon istrage koja je pokrenuta na osnovu više prijava i pritužbi koje je UDT dobio na postupanje Pantićeve.

”UDT može potvrditi da je protiv Olge Pantić, glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, podnesena disciplinska tužba zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. tačka h) i t) Zakona o VSTS. U skladu sa Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o VSTS BiH disciplinska tužba je podnesena i zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. tačka 8), 12) i 23) Zakona o VSTS”, navodi se u odgovoru VSTS-a.

U prevodu, tužba protiv Pantićeve podnesena je zbog:

– Davanja bilo kakvih komentara o sudskoj ili tužilačkoj odluci, postupku ili predmetu, dok je predmet u toku pred sudom, za koje se opravdano može očekivati da mogu ometati ili štetiti pravičnom postupku ili suđenju.

– Kršenja principa Еtičkog kodeksa tužilaca koji su doveli do narušavanja ugleda i integriteta pravosuđa.

– Nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti.

– Miješanja u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti.

– Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Pantićeva nije željela da komentariše navode iz tužbe UDT, navodeći da uopšte nije obaviještena o tome da je tužba podnesena, piše ATV.

Podsjetimo, u bijeljinskom pravosuđu već duže vrijeme tinjaju sukobi, a na račun glavnog tužioca iznesene su brojne optužbe o navodnom mobingu nad radnicima tužilaštva, te navodnim zloupotrebama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like