Categories Intelligence

Na suđenju Šariću prikazane „skaj“ poruke, Dušku Šariću ukinut pritvor

Na suđenju Darku Šariću za planiranje ubistva i pokušaj diskreditacije svjedoka saradnika Nebojše Joksovića nastavljeno je čitanje „skaj“ poruka koje su ključni dokaz tužilaštva. Sud je danas njegovom bratu Dušku, koji je optužen da je po nalogu svog brata potplaćivao policajce, ukinuo kućni pritvor u kojem se nalazio od aprila.

Piše: Sofija Parojčić

Na današnjem suđenju prikazane su poruke iz avgusta 2020. godine za koje tužilaštvo tvrdi da ih je preko „skaja“ slao optuženi Stefan Andrejić, koji je u bjegstvu.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je Andrejić nabavio eksploziv i angažovao Uroša Radovanovića (ranije Mišić) i Marka Vukića da ga postave na džip Gorana Nikolaševića.

Cilj ove operacije bio je, kako stoji u optužnici, da se za sve okrivi Nebojša Joksović kako bi izgubio status svjedoka saradnika na suđenju Darku Šariću za šverc gotovo šest tona kokaina, za šta je na kraju osuđen.

U tom periodu Šarić se nalazio u pritvorskoj ćeliji u Beogradu. Tužilaštvo tvrdi da je Šarić u pritvoru koristio nekoliko telefona sa instaliranom „skaj“ aplikacijom, što je on više puta tokom suđenja negirao, rekavši i da nijedna poruka prikazana u sudu nije njegova.

I Šarićev advokat Marko Janković danas je ponovio da on nije imao „skaj telefone“ i da poruke nisu njegove. Na zahtev Jankovića prikazana je poruka poslata sa jednog od telefona za koje tužilaštvo tvrdi da je koristio Šarić, a koja glasi „Posle 7 idemo u Azuro na večeru“.

„Još jedan dokaz da Šarić ne koristi ovaj pin (‘skaj nalog’) ili bilo koji, u trenutku kada se Šarić nalazi u pritvoru ne može nigde u sedam na večeru“, rekao je Janković, a potom nastavio sa čitanjem poruka za koje tvrdi da Šarić nije mogao da pošalje.

„‘Draga sad su mi javili za muža’, dakle, Darko Šarić nije draga niti ima muža… ‘Pratili su te do Budve’, znamo da niko nije mogao da ga prati, osim od sobe do kantine“, rekao je Janković.

Osim prikazivanja poruka, danas je doneta i odluka o puštanju Šarićevog rođenog brata Duška iz kućnog pritvora.

Njegov advokat Dalibor Katančević naveo je da se Dušku Šariću pogoršalo zdravstveno stanje i da mu je potrebna operacija srčanog zaliska koju bi trebalo da uradi u Njemačkoj.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Zoran Šešić, prihvatilo je ovaj predlog i pustilo Šarića na slobodu, ali uz zabranu napuštanja teritorije Beograda.

Duško Šarić bio je u bjekstvu od aprila 2022. do početka 2024. godine kada se predao, a u kućni pritvor pušten je u aprilu uz jemstvo od 800.000 evra.

Prema optužnici, on je čuvao novac namjenjen za grupu svog brata i po njegovom nalogu plaćao članove grupe. Tužilaštvo tvrdi i da je preko posrednika potplatio optužene policajce Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića za koje tužilaštvo navodi da su od grupe dobili oko 50.000 evra za dostavljanje informacija iz policije, ali i za preusmjeravanje istrage za eksploziju Nikolaševićevog džipa.

Duško Šarić je na suđenju negirao da je policajcima davao novac, a oni su tvrdili da su se sa Duškom družili samo kako bi od njega dobijali informacije.

Suđenje će biti nastavljeno u septembru.

KRIK je u martu ove godine objavio dokument iz istrage koji pokazuje da je policija utvrdila da se iza nadimaka Edo i Markus, koji se pominju u „skaj“ prepiskama u slučaju Šarić, odnose na bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića. Prema tom dokumentu, njih dvojica su pomagali Šarićevoj grupi. Tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv njih niti ih saslušalo. Stefanović i Parezanović negirali su za KRIK da su pomagali Šariću.

U porukama citiranim u dokumentima iz istrage se pominje i moćni funkcioner Oskar koji može da utiče na sudije Apelacionog suda u Beogradu koje su odlučivale o presudi Šariću za međunarodni šverc kokaina. On, međutim, u dokumentu koji je KRIK objavio nije identifikovan.

Šarić je osumnjičeni u februaru ove godine i za četiri ubistva vođa škaljarskog klana u Grčkoj i trenutno se protiv njega vodi istraga. Ključni dokazi tužilaštva i u ovom postupku su poruke sa „skaja“, o kojima je KRIK pisao još prošle godine.

Šarić je uhapšen u aprilu 2022, kada je saopšteno da se sumnja da je naredio ubistvo nekadašnjeg saradnika Milana Milovca Cigle u Ekvadoru 2020. godine. On, međutim, za to nije optužen.

KRIK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like